2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Pod X3 With Metronome?
mattacuk
post Apr 9 2008, 08:36 PM
Post #1


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001



OK so im totally impressed with POD X3, AMAIZING tones, very powerful unit. The only thing is, to my knowledge it doesent have an inbuilt metronome like my pandora.

This is a problem for me !! I actually have a lone Korg Metronome which is great, but i cant hear it over my guitar laugh.gif

Typically I would plug a metronome into the line in on my Soundcard to amplify it, but ofcourse the Pod is now occupieing it.

Can I plug my metronome into Input 2 on the Pod? or can someone else think of a solution?


thanks smile.gif


--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fran
post Apr 9 2008, 08:54 PM
Post #2


Learning Rock Star - Wiki Coordinator
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 7.921
Joined: 20-November 07
From: Spain
Member No.: 3.338



If it's like pocketpod, it may have a line in/aux input, like the ones used to jam along with a CD/mp3, and you can plug your metronome there.



--------------------
Guitars:
Fender American Deluxe Stratocaster, Ibanez RG2570MZ, Epiphone SG G-400
Amp:
Vox AC4TVH head + V112TV cab
Effects:
Vox Satchurator, Vox Time Machine, Dunlop CryBaby, Boss MT-2, Boss CE-5, Boss TU-2, Boss ME-70
Recording:
Line-6 POD X3 + FBV-Express, Pandora PX5D

GMC wants YOU to take part in our Guitar-Wikipedia!
Have a good time reading great articles and writing your own with us in our GUITAR WIKI!
Share your playing and get Pro-advice from our Instructors: Join REC
Go to the top of the page
 
+Quote Post
skennington
post Apr 9 2008, 08:55 PM
Post #3


Learning Roadie - Never Give Up - Moderator
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 7.461
Joined: 25-November 07
From: Charlotte,NC USA
Member No.: 3.374



Matt,

Are you using Gearbox? It has a built in metronome.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mattacuk
post Apr 9 2008, 08:58 PM
Post #4


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001



QUOTE (skennington @ Apr 9 2008, 08:55 PM) *
Matt,

Are you using Gearbox? It has a built in metronome.


What is a gearbox ? smile.gif Sorry im a noob with these things wink.gif


--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
skennington
post Apr 9 2008, 09:10 PM
Post #5


Learning Roadie - Never Give Up - Moderator
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 7.461
Joined: 25-November 07
From: Charlotte,NC USA
Member No.: 3.374



Gearbox is the amp modeling software from line 6. Does the X3 not come with it?
Would be a black cd and possibly may have come with abbleton recording software as well (red disc)


EDIT: Sorry Matt, did'nt know the X3 had on board modeling and effects. Guess that will be helpful for gigs blink.gif I dont know if the gearbox software is going to help you there mate. I have a Toneport so maybe another owner of a pod will chime in.





Steve



This post has been edited by skennington: Apr 9 2008, 09:17 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kevin98497
post Apr 9 2008, 10:01 PM
Post #6


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 670
Joined: 17-August 06
From: UK
Member No.: 810



some metronums allow you to put it in the effects chain so you can put it in the line between the pod and the guitar
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Apr 9 2008, 10:25 PM
Post #7


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



Can you use Gearbox software from Line 6 with your POD? If so it has built in metronome.


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mattacuk
post Apr 9 2008, 10:26 PM
Post #8


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001



No worries Steve thanks for trying man smile.gif Im a little stumped on this one, I cant live without a metronome!! unsure.gif


--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
skennington
post Apr 10 2008, 12:12 AM
Post #9


Learning Roadie - Never Give Up - Moderator
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 7.461
Joined: 25-November 07
From: Charlotte,NC USA
Member No.: 3.374



QUOTE (mattacuk @ Apr 9 2008, 05:26 PM) *
No worries Steve thanks for trying man smile.gif Im a little stumped on this one, I cant live without a metronome!! unsure.gif


Anytime Matt. I'm sure someone will chime in soon and offer the solution. biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Chris Evans
post Apr 10 2008, 12:26 AM
Post #10


Learning Tone Guru - Community Coordinator & Moderator
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 6.319
Joined: 24-September 07
From: Sittingbourne, UK
Member No.: 2.860



Sorry mate not sure either to be honest, I play through headphones so use a click track off the computer.

I have the PODXT, the best person to answer this is Muntahunta, he`s a wealth of knowledge on the X3 smile.gif


--------------------
Show us what part of the world you live in and get yourself
ON THE GMC:er Location MAP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdan Radovic
post Apr 10 2008, 01:06 AM
Post #11


Bass & Beginner Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.612
Joined: 30-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.410



Nothing though beats the old school one smile.gif
And it gets pretty loud wink.gif


--------------------
For GMC support please email support (at) guitarmasterclass.net
Check out my lessons and my instructor board.
Check out my beginner guitar lessons course! ; Take a bass course now!
My solo and band songs : Keep Going On, Night Vibe, Kad Te Vidim, Susret, Plava Silueta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
muntahunta
post Apr 10 2008, 01:46 PM
Post #12


Learning Roadie
*

Group: Members
Posts: 783
Joined: 6-September 07
From: Newcastle
Member No.: 2.713



QUOTE (Smells @ Apr 10 2008, 12:26 AM) *
I have the PODXT, the best person to answer this is Muntahunta, he`s a wealth of knowledge on the X3 smile.gif


hahaha cheers smells tongue.gif

you could put the metronome in the line 2 of the POD but that would mean missing out on the dual tone.

if your using the computer as an amplifier for your pod, try using the metronome in guitar pro, or download one of the many free software metronomes out there.

there is also an aux input on the POD itself so you could run it through that.

if you get REALLY desperate, try setting the effects (delay, etc) to the tempo you want to use and follow the flashing "tap" button. (only if you have the X3 Live)

hope that helps


--------------------
Guitars:
Epiphone Les Paul Standard w/ Dual EMG 81 Pickups. Size 11 Strings.
Ibanez GRG170DX w/ Scallopd frets 17-24 - w/ Dimebucker and APH-1.
Tanglewood TW28 STR DLX CE INDIANA Acoustic Guitar
NEW: Dean Deceiver w/ EMG 81/EMG 85 Pickups
Effects:
Pod XT Live AND Pod X3 Live
Recording:
Cubase SX3

My Bands Myspace
Act Of Silence

Songs:

Fly From The Inside (Cover)
So Far Away
Down
Break The Cycle
Never Again (Cover)
Crash
Wake Me

More Acoustic Songs:
Chris Kerswell Soundclick Page

Check out Munta's Step By Step Songwriting Lesson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Apr 10 2008, 07:31 PM
Post #13


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



QUOTE (Bogdan @ Apr 10 2008, 02:06 AM) *
Nothing though beats the old school one smile.gif
And it gets pretty loud wink.gif


Haha, I actually had that one years ago. But it was broken... Those clicking monsters cost a bundle let me tell ya wink.gif


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mattacuk
post Apr 11 2008, 11:41 AM
Post #14


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001



QUOTE (muntahunta @ Apr 10 2008, 01:46 PM) *
hahaha cheers smells tongue.gif

you could put the metronome in the line 2 of the POD but that would mean missing out on the dual tone.

if your using the computer as an amplifier for your pod, try using the metronome in guitar pro, or download one of the many free software metronomes out there.

there is also an aux input on the POD itself so you could run it through that.

if you get REALLY desperate, try setting the effects (delay, etc) to the tempo you want to use and follow the flashing "tap" button. (only if you have the X3 Live)

hope that helps


Hey man!
Thanks for your adivce biggrin.gif Im not worried about missing out on the dual tone, I only use the metronome when practicing smile.gif Input 2 has a funny connector, do I need an adapter for this?

Also, is there some special line 6 software for recording or do i need to use something like cubase ? also should i buy a seperate audio interface ? Im a real recording noob wink.gif


--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
preownedguitar
post Apr 11 2008, 11:50 AM
Post #15


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 329
Joined: 5-May 07
From: Kansas
Member No.: 1.770



I just use the korg ma30 into the back of the cd in. Works like a charm.


--------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Strings:
Any 9-42's for strings.
Amp:
Carvin Bel Air 212 (2x12 50 Watt all tube), Carvin 212E Cabinet (2x12 120w)
Gutars:
Ibanez RG2550e Prestige, Galaxy black
94' Fender Stratocaster Black w/Black pearl pickguard
Pedals:
Keeley Flexi 4x12 Ibanez Tube Screamer
Keeley DS-1 Ultra
Keeley Compressor
Morley Bad Horsie 2 Contour Wah
Pod X3 Live
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Go to the top of the page
 
+Quote Post
muntahunta
post Apr 11 2008, 12:52 PM
Post #16


Learning Roadie
*

Group: Members
Posts: 783
Joined: 6-September 07
From: Newcastle
Member No.: 2.713



as for the connector, i think your talking about the XLR... thats a problem, just use the "aux in" if you can, if not your going to need an XLR - Jack then a Female To Male Convertor for the XLR... confusing tongue.gif

as for recording, you can use any recording interface, personally i use cubase SX3 and it works fine with the X3 (sometimes get a little delay on the playback of the sound though.)


--------------------
Guitars:
Epiphone Les Paul Standard w/ Dual EMG 81 Pickups. Size 11 Strings.
Ibanez GRG170DX w/ Scallopd frets 17-24 - w/ Dimebucker and APH-1.
Tanglewood TW28 STR DLX CE INDIANA Acoustic Guitar
NEW: Dean Deceiver w/ EMG 81/EMG 85 Pickups
Effects:
Pod XT Live AND Pod X3 Live
Recording:
Cubase SX3

My Bands Myspace
Act Of Silence

Songs:

Fly From The Inside (Cover)
So Far Away
Down
Break The Cycle
Never Again (Cover)
Crash
Wake Me

More Acoustic Songs:
Chris Kerswell Soundclick Page

Check out Munta's Step By Step Songwriting Lesson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mattacuk
post Apr 11 2008, 01:08 PM
Post #17


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001



QUOTE (muntahunta @ Apr 11 2008, 12:52 PM) *
as for the connector, i think your talking about the XLR... thats a problem, just use the "aux in" if you can, if not your going to need an XLR - Jack then a Female To Male Convertor for the XLR... confusing tongue.gif

as for recording, you can use any recording interface, personally i use cubase SX3 and it works fine with the X3 (sometimes get a little delay on the playback of the sound though.)


I see no Aux-in on my X3 Also, currently im plugged into my sound card via the headphone jack on the X3, im guessing this is not the best way? Should i get a "proper" cable ? left and right output are currently un-occupied...


its all so confuseing tongue.gif


--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andrew Cockburn
post Apr 11 2008, 02:41 PM
Post #18


Moderation Policy Director
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 10.459
Joined: 6-February 07
From: CT, USA
Member No.: 1.167



Hi Matt smile.gif

The best possible thing to do is to set up your pod with a decent amp and speakers completely separate form your computer if at all possible - this will make a much btter recording and monitoring environment. When you do this you can ditch your existing soundcard if you want as the pod acts just like a soundcard (assuming you have plugged in the USB cable). You should also use the USB cable for recording, not the input on your soundcard as this will give you much better quality.

Regarding Gearbox - its a piece of software that lets you setup patches on the pod a lot more easily than using the controls on the unit itself, and again it works through the USB cable. Its a free download to pod owners so you should definitely check it out, and as other have said it also has a metronome.

Hope that helps!


--------------------
Check out my Instructor profile
Live long and prosper ...

My Stuff:

Electric Guitars : Ibanez Jem7v, Line6 Variax 700, Fender Plus Strat with 57/62 Pickups, Line6 Variax 705 Bass
Acoustic Guitars : Taylor 816ce, Martin D-15, Line6 Variax Acoustic 300 Nylon
Effects : Line6 Helix, Keeley Modded Boss DS1, Keeley Modded Boss BD2, Keeley 4 knob compressor, Keeley OxBlood
Amps : Epiphone Valve Jnr & Head, Cockburn A.C.1, Cockburn A.C.2, Blackstar Club 50 Head & 4x12 Cab
Go to the top of the page
 
+Quote Post
muntahunta
post Apr 11 2008, 03:24 PM
Post #19


Learning Roadie
*

Group: Members
Posts: 783
Joined: 6-September 07
From: Newcastle
Member No.: 2.713



QUOTE (Andrew Cockburn @ Apr 11 2008, 02:41 PM) *
Hi Matt smile.gif

The best possible thing to do is to set up your pod with a decent amp and speakers completely separate form your computer if at all possible - this will make a much btter recording and monitoring environment. When you do this you can ditch your existing soundcard if you want as the pod acts just like a soundcard (assuming you have plugged in the USB cable). You should also use the USB cable for recording, not the input on your soundcard as this will give you much better quality.

Regarding Gearbox - its a piece of software that lets you setup patches on the pod a lot more easily than using the controls on the unit itself, and again it works through the USB cable. Its a free download to pod owners so you should definitely check it out, and as other have said it also has a metronome.

Hope that helps!



in all my time using POD's i never knew gearbox was free!
I love ya for this bit of info biggrin.gif

-----

ok, i just tried, its not free for me sad.gif

-----
yes it does lol

This post has been edited by muntahunta: Apr 11 2008, 03:35 PM


--------------------
Guitars:
Epiphone Les Paul Standard w/ Dual EMG 81 Pickups. Size 11 Strings.
Ibanez GRG170DX w/ Scallopd frets 17-24 - w/ Dimebucker and APH-1.
Tanglewood TW28 STR DLX CE INDIANA Acoustic Guitar
NEW: Dean Deceiver w/ EMG 81/EMG 85 Pickups
Effects:
Pod XT Live AND Pod X3 Live
Recording:
Cubase SX3

My Bands Myspace
Act Of Silence

Songs:

Fly From The Inside (Cover)
So Far Away
Down
Break The Cycle
Never Again (Cover)
Crash
Wake Me

More Acoustic Songs:
Chris Kerswell Soundclick Page

Check out Munta's Step By Step Songwriting Lesson
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andrew Cockburn
post Apr 11 2008, 05:03 PM
Post #20


Moderation Policy Director
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 10.459
Joined: 6-February 07
From: CT, USA
Member No.: 1.167



QUOTE (muntahunta @ Apr 11 2008, 10:24 AM) *
in all my time using POD's i never knew gearbox was free!
I love ya for this bit of info biggrin.gif

-----

ok, i just tried, its not free for me sad.gif

-----
yes it does lol


Ok, not sure where you ended up with that smile.gif but let me clarify:

Gearbox the app for managing your patches and other stuff is free.

Gearbox the VST plugin (basically a POD but in your sequencer) is very much NOT free.

They are called the same thing and even download together but do very different things ...


--------------------
Check out my Instructor profile
Live long and prosper ...

My Stuff:

Electric Guitars : Ibanez Jem7v, Line6 Variax 700, Fender Plus Strat with 57/62 Pickups, Line6 Variax 705 Bass
Acoustic Guitars : Taylor 816ce, Martin D-15, Line6 Variax Acoustic 300 Nylon
Effects : Line6 Helix, Keeley Modded Boss DS1, Keeley Modded Boss BD2, Keeley 4 knob compressor, Keeley OxBlood
Amps : Epiphone Valve Jnr & Head, Cockburn A.C.1, Cockburn A.C.2, Blackstar Club 50 Head & 4x12 Cab
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 


RSS Lo-Fi Version Time is now: 25th May 2017 - 02:29 AM