Reply to this topicStart new topic
> Running Stereo Power Amp To 1 Mono Cab, whats the best way to do this
bmh1109
post Apr 13 2008, 10:15 PM
Post #1


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 192
Joined: 2-May 07
From: Hickory, NC
Member No.: 1.747



My power amp is 2x50watts stereo but i only have one speaker cab at the moment. How would i connect the power amp to my mono cab. Im not sure wether or not the amp is bridgeable so do i just hook up say the left channel only and use it? Or is there a Y adapter cable i can use to bridge the 2 sides? any help is greatly appreciated

EDIT: just thought of somthing else. My voodu valve preamp has stereo out, would it be easier to bridge the left right with a Y-adapter 1/4" cable and run that into one channel of the power amp section?

This post has been edited by bmh1109: Apr 13 2008, 10:28 PM


--------------------
Guitars
Ibanez Prestige RG2570E, Fender MIM Strat
Amps
Mesa Studio Preamp--->Mesa 50/50--->Line 6 M13 ---> into Avatar 2x12 Cab rewired for stereo operation
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdan Radovic
post Apr 13 2008, 11:43 PM
Post #2


Bass & Beginner Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.612
Joined: 30-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.410



Well I'm not the electronics guy , but I would not bridge it, no way! Just connect the cab to one "out" of the stereo power amp..I don't get it , your guitar is mono , and when you connect to a amp your going mono..Do you use some stereo effects connected in stereo (delay, chorus ? ) ..


--------------------
For GMC support please email support (at) guitarmasterclass.net
Check out my lessons and my instructor board.
Check out my beginner guitar lessons course! ; Take a bass course now!
My solo and band songs : Keep Going On, Night Vibe, Kad Te Vidim, Susret, Plava Silueta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bmh1109
post Apr 14 2008, 12:30 AM
Post #3


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 192
Joined: 2-May 07
From: Hickory, NC
Member No.: 1.747



QUOTE (Bogdan Radovic @ Apr 13 2008, 06:43 PM) *
Well I'm not the electronics guy , but I would not bridge it, no way! Just connect the cab to one "out" of the stereo power amp..I don't get it , your guitar is mono , and when you connect to a amp your going mono..Do you use some stereo effects connected in stereo (delay, chorus ? ) ..



yeah i was thinking along the same lines as you. Some of the effects are stereo though and i was wondering if it would sound weird as mono.


--------------------
Guitars
Ibanez Prestige RG2570E, Fender MIM Strat
Amps
Mesa Studio Preamp--->Mesa 50/50--->Line 6 M13 ---> into Avatar 2x12 Cab rewired for stereo operation
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdan Radovic
post Apr 14 2008, 12:58 AM
Post #4


Bass & Beginner Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.612
Joined: 30-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.410



Well if they are stereo you have to connect them in stereo (with two cables to preamp, amp)...
I'm sure they'll sound cool as mono too for live purposes , practicing etc..


--------------------
For GMC support please email support (at) guitarmasterclass.net
Check out my lessons and my instructor board.
Check out my beginner guitar lessons course! ; Take a bass course now!
My solo and band songs : Keep Going On, Night Vibe, Kad Te Vidim, Susret, Plava Silueta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bmh1109
post Apr 14 2008, 12:59 AM
Post #5


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 192
Joined: 2-May 07
From: Hickory, NC
Member No.: 1.747



thanks for your replies, i was just worried about wether or not it would be bad for the amp to use only one of its 2 channels for playing. Ill test it out tomorrow when it all gets here and see how it works out


--------------------
Guitars
Ibanez Prestige RG2570E, Fender MIM Strat
Amps
Mesa Studio Preamp--->Mesa 50/50--->Line 6 M13 ---> into Avatar 2x12 Cab rewired for stereo operation
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdan Radovic
post Apr 14 2008, 01:19 AM
Post #6


Bass & Beginner Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.612
Joined: 30-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.410



I think it would be okay, but I recommend waiting for someone how is good with electronics etc to answer this one (I'm not that guy) smile.gif


--------------------
For GMC support please email support (at) guitarmasterclass.net
Check out my lessons and my instructor board.
Check out my beginner guitar lessons course! ; Take a bass course now!
My solo and band songs : Keep Going On, Night Vibe, Kad Te Vidim, Susret, Plava Silueta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Apr 14 2008, 08:27 PM
Post #7


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



Well one of your inputs on the stereo amp is surely a mono input, and one channel is a mono channel by default. Go through a manual to check out which one. I wouldn't experiment without manual or technical support from the manufacturer at least.


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Muris Varajic
post Apr 14 2008, 11:55 PM
Post #8


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.459
Joined: 22-June 07
From: Sarajevo,Bosnia
Member No.: 2.159



It's pretty simple actually,you just connect one output from you power amp to cab.
Left or Right,it's up to you.
Just be sure to turn volume knob fully down on unused amp channel,
I guess you power amp has separate volume knobs for both channels. unsure.gif

But you'll be missing some sound if you're using stereo effects tho.
So I would try to sell that mono cab,earn some buck and buy stereo cab. wink.gif
In a meanwhile don't use effects like ping-pong delay,mono delay is just fine for your current setup.

BTW,which power amp do you have,brand,model?


--------------------
Youtube
MySpace
Website



Album "Let It Out" on
iTunes
and CD Baby

Check out my video lessons and instructor board!

The Pianist
tune is progress,check it out!

"ok.. it is great.. :P

have you myspace? Can i to personalize this for you guy?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bmh1109
post Apr 15 2008, 01:03 AM
Post #9


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 192
Joined: 2-May 07
From: Hickory, NC
Member No.: 1.747



QUOTE (Muris Varajic @ Apr 14 2008, 06:55 PM) *
It's pretty simple actually,you just connect one output from you power amp to cab.
Left or Right,it's up to you.
Just be sure to turn volume knob fully down on unused amp channel,
I guess you power amp has separate volume knobs for both channels. unsure.gif

But you'll be missing some sound if you're using stereo effects tho.
So I would try to sell that mono cab,earn some buck and buy stereo cab. wink.gif
In a meanwhile don't use effects like ping-pong delay,mono delay is just fine for your current setup.

BTW,which power amp do you have,brand,model?



That is exactly what id did and it works like a champ. As for stereo cab's i could easily rewire the cab i have now for stereo but i dunno if 2 12's side by side would be the best option for stereo.


--------------------
Guitars
Ibanez Prestige RG2570E, Fender MIM Strat
Amps
Mesa Studio Preamp--->Mesa 50/50--->Line 6 M13 ---> into Avatar 2x12 Cab rewired for stereo operation
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MickeM
post Apr 15 2008, 08:18 AM
Post #10


Born of NWOBHM, Moderation Team Leader
*

Group: Members
Posts: 8.562
Joined: 9-January 07
From: Stockholm, Sweden
Member No.: 1.062



QUOTE (Muris Varajic @ Apr 15 2008, 12:55 AM) *
BTW,which power amp do you have,brand,model?

I can answer that question wink.gif
It's a Rocktron Velocity 100 - read that in another thread.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Muris Varajic
post Apr 16 2008, 02:23 AM
Post #11


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.459
Joined: 22-June 07
From: Sarajevo,Bosnia
Member No.: 2.159



Thanks MickeM. smile.gif

Well then,your amp has separate volume knobs for channels,
just turn down the one you're not using and that's it.
Plus it's solid state and you have indeed small chances to damage it
by using only one channel. wink.gif


--------------------
Youtube
MySpace
Website



Album "Let It Out" on
iTunes
and CD Baby

Check out my video lessons and instructor board!

The Pianist
tune is progress,check it out!

"ok.. it is great.. :P

have you myspace? Can i to personalize this for you guy?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hisham Al-Sanea
post Apr 16 2008, 07:59 PM
Post #12


Instructor
*

Group: Passive
Posts: 4.085
Joined: 19-October 07
From: middle east / lebanon
Member No.: 3.084



you need a stereo adapter so you can do it left and right


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 


RSS Lo-Fi Version Time is now: 29th March 2017 - 10:02 PM