Reply to this topicStart new topic
> Collab Recording
mattacuk
post Jun 21 2008, 01:37 PM
Post #1


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001




Im a total recording "noob" tongue.gif Could anyone kindly tell me how you get a both with and without a backing track? I managed to get a recording with the backing track, but im just playing it directly of the hard disk and not in reaper.


THANKS! cool.gif


--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdan Radovic
post Jun 21 2008, 01:52 PM
Post #2


Bass & Beginner Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.612
Joined: 30-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.410



Well you need to load the backing track in reaper (using import function)..Than make another audio track on which you will record your take..After you record your take , set the export markers around the timeline...First export the mix with a backing..Than you should MUTE the backing tracks channel and export once again..You should have two tracks than one with and without backing but same length..


--------------------
For GMC support please email support (at) guitarmasterclass.net
Check out my lessons and my instructor board.
Check out my beginner guitar lessons course! ; Take a bass course now!
My solo and band songs : Keep Going On, Night Vibe, Kad Te Vidim, Susret, Plava Silueta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mattacuk
post Jun 21 2008, 01:55 PM
Post #3


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001



Your a Legand Bogdan, THANKS ! wink.gif


--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mattacuk
post Jun 21 2008, 02:34 PM
Post #4


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001



next question ! biggrin.gif


Im trying to export as Mp3, but its asking for a lame.dll , i found one of freecodecs.com but im still being asked by reaper for that dll. Any ideas? ohmy.gif

P.S. Bogdan for President ! biggrin.gif biggrin.gif


--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
botoxfox
post Jun 21 2008, 02:48 PM
Post #5


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 2.570
Joined: 20-February 07
Member No.: 1.226



You need to have the lame in the reaper directory.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mattacuk
post Jun 21 2008, 03:07 PM
Post #6


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001



thank dude Im going try now smile.gif

guys im a little confuzzled laugh.gif laugh.gif

It is ; FILE>CONSOLIDATE/EXPORT or FILE/RENDER to finish up with an mp3 without the backing track?

When i do file consolidate im ending up with rrp files and not mp3 or wav? unsure.gif


--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tjchep
post Jun 21 2008, 03:25 PM
Post #7


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 1.084
Joined: 16-October 07
From: United States, CT
Member No.: 3.062



QUOTE (mattacuk @ Jun 21 2008, 03:07 PM) *
thank dude Im going try now smile.gif

guys im a little confuzzled laugh.gif laugh.gif

It is ; FILE>CONSOLIDATE/EXPORT or FILE/RENDER to finish up with an mp3 without the backing track?

When i do file consolidate im ending up with rrp files and not mp3 or wav? unsure.gif




You go to File/Render Switch format to MP3 and then just choose your destination and bam!

When you don't want the BT in there, just mute it or delete it out. And then render it again.

tj


--------------------
Check out my playing here - https://www.youtube.com/user/tjchep
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Jun 22 2008, 12:25 PM
Post #8


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



Also if you don't succeed to render .mp3 you can render .wav no problem. CHeers smile.gif


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mattacuk
post Jun 22 2008, 01:38 PM
Post #9


Lets go fishing!
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 5.526
Joined: 21-December 06
From: illinois
Member No.: 1.001



Guys im not sure why, but i seem to be recording my guitar and the backing track onto the same track in reaper? huh.gif

I have the original backing track inserted, then i insert a new track for my guitar, arm it for recording. It records both the BT and my guitar? THANKS!!!



--------------------
mysql> SELECT * FROM master_name WHERE ((firstname = 'Paul') AND (lastname = 'Gilbert'));


"The Fundimental Difference between Paul Gilbert and Buckethead is that Paul Explores the Good side of the force, while Buckethead Explores the Dark Side of the Force" :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdan Radovic
post Jun 29 2008, 12:54 AM
Post #10


Bass & Beginner Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.612
Joined: 30-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.410



I don't actually use Reaper and the picture is too small for me to see, but make sure you armed just one track not both of them when recording (unarm the previous one)...It happened accidentally to me in daw I use many times..


--------------------
For GMC support please email support (at) guitarmasterclass.net
Check out my lessons and my instructor board.
Check out my beginner guitar lessons course! ; Take a bass course now!
My solo and band songs : Keep Going On, Night Vibe, Kad Te Vidim, Susret, Plava Silueta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Jun 29 2008, 11:11 AM
Post #11


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



Both of your tracks are muted, unmute them.


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 


RSS Lo-Fi Version Time is now: 23rd October 2017 - 10:56 AM