Reply to this topicStart new topic
> The Dr Z Is Here, And I Need Some Advice...
Ajmurrell
post Nov 15 2008, 03:38 PM
Post #1


Learning Tone Master
*

Group: Members
Posts: 628
Joined: 15-August 08
From: London, UK
Member No.: 5.702



Right then guys, the amp is here and for the most part I'm extremely happy with it, but I do have a couple of questions for anyone who has some Tube Amp knowledge.

This model has a Reverb section that is a tube powered spring reverb and the problem I'm having is that it produces a lot of buzz.

It's completly seperate to the guitar, master volume and volume controls. It still buzz's with the same volume regardless of whether or not the guitar is plugged in, or what volume settings you dial in. The more reverb you dial in, the louder the buzz but no other knob effects it.

When I got it home I thought this might well be a fault so took it back for them to look at, and to be honest, the buzz was much much quieter in the store. They still swapped out the tubes for me for new groove tubes and then thebuzzing was even less.

The guy was saying that it most probably was due to the electrics of the house, dimmer switches etc.

The problem is, I've tried it in multiple plug sockets, as well as turning off other sockets in the same room and tested with or without light's on and the buzz is too consistent from the reverb channel for me to assume its being affected by the surrounding electronics.

For example, turning the light on and off produces that well known buzz on the amp when the volume is turned on but turn the volume off and dial in the reverb and the amp buzzes - even with no volume, and the lights make no difference to the amount of buzzing.

Is this normal? If so, is there anything I can do to reduce the buzz?

The annoying thing is that the buzz from the reverb is just as loud when playing loud as when playing quietly, so it wouldn't be a problem in a gig scenario but for home practice it certainly is very audible.

Hope it's not a serious problem, with hopefully a solution!



--------------------
GMC Travel Agent, at your service.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kjutte
post Nov 15 2008, 05:10 PM
Post #2


GMC:er
*

Group: Passive
Posts: 1.710
Joined: 17-July 07
From: Norway
Member No.: 2.337



Is it mechanical buzz, or does it come from the speaker?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ajmurrell
post Nov 15 2008, 05:15 PM
Post #3


Learning Tone Master
*

Group: Members
Posts: 628
Joined: 15-August 08
From: London, UK
Member No.: 5.702



QUOTE (kjutte @ Nov 15 2008, 04:10 PM) *
Is it mechanical buzz, or does it come from the speaker?


It comes from the speaker.


--------------------
GMC Travel Agent, at your service.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ramiro Delforte
post Nov 15 2008, 05:28 PM
Post #4


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 2.279
Joined: 4-August 08
From: Argentina, Buenos Aires
Member No.: 5.625



It sounds like a problem in your electronic installation. Have you tried to plug the Amp in other rooms of your place? Could be that you haven't mass conection properly and that's what's causing the buzz.
If it's a mass problem you'll have to create a mass, it's not difficult but if you don't feel qualified to do it yourself call an electrician.

I hope it was useful.

biggrin.gif


--------------------
Check out my Instructor Profile and Board

LIVE VIDEO CHATS EVERY MONDAY AROUND 22PM (GMC HOUR)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MickeM
post Nov 15 2008, 07:32 PM
Post #5


Born of NWOBHM, Moderation Team Leader
*

Group: Members
Posts: 8.562
Joined: 9-January 07
From: Stockholm, Sweden
Member No.: 1.062



Since you got one of these rare amps you have the benefit of contacting the manufacturer directly, or chat in their forum with other Dr Z fans about your problem.
I suggest you start there.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Nov 15 2008, 08:53 PM
Post #6


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



Maybe you can go into some store that has a power conditioner device and plug it in, see if the buzzing is gone then. If it is, then you might wanna consider buying such a device to keep your current flowing steadily.


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ajmurrell
post Nov 15 2008, 09:15 PM
Post #7


Learning Tone Master
*

Group: Members
Posts: 628
Joined: 15-August 08
From: London, UK
Member No.: 5.702



Thanks guys, I'll head over to the forum and ask over there. I've tried it in different rooms and the result is the same.

However after some more testing it isn't nearly as bothersome as I first thought.

At low volumes it is audible, but as soon as you start playing this beauty with a touch more volume its drowned out completely

I have taken a small break as my ear drums deserve it! It's a hugely addictive amp though I must say!!


--------------------
GMC Travel Agent, at your service.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Noangels
post Nov 18 2008, 08:55 AM
Post #8


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 316
Joined: 4-August 08
From: blighty
Member No.: 5.628



I think in that review you listed in your 1st post on this amp is stated it was noisy-but I cant see how using the reverb like this at low volumes would produce a lot of buzz.If it doesnt produce that sound without reverb at the same levels then surely your power supply must be clean?I would think a dirty supply going into that amp would produce that sound as soon as you turned the amp on!I would say its must be the design of the reverb giving you this buzz,changing tubes wont do a thing-perhaps a compontent on the verb chain is faulty or this is a design fault!


--------------------
Ibanez geo and a line 6 spider
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kjutte
post Nov 18 2008, 12:06 PM
Post #9


GMC:er
*

Group: Passive
Posts: 1.710
Joined: 17-July 07
From: Norway
Member No.: 2.337



QUOTE (Ajmurrell @ Nov 15 2008, 05:15 PM) *
It comes from the speaker.


And it goes away when you turn the reverb off, yes? completely?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ajmurrell
post Nov 18 2008, 02:03 PM
Post #10


Learning Tone Master
*

Group: Members
Posts: 628
Joined: 15-August 08
From: London, UK
Member No.: 5.702



Yeah, it's not a power supply issue I've discovered.

Searched through the forum and discovered a response to a similar question from the big DR Z himself (or at least, someone at the factory smile.gif) and it turns out this is normal problem on the MAZ jr head.

It's caused by the reverb unit being wired in close proximity to the transformers, which is unavoidable in the head unit. You wouldn't have the same problem with the Combo it seems.

he goes on to say: There is a compromise between eliminating the hum and squashing the tone of the amp. Ever wonder why Fender never made reverb heads in the 60s?

The tone is fantastic, and I was only really worried in case this was evidence of something being wrong with the circuitry or similar that would have been costly to repair at a later point.

I believe its just a characteristic of the amp and because the reverb knob is the only one controlling the buzzing (it's not amplified when turning up the master volume or volume controls) - as soon as you turn the volume above the threshold of the reverb buzz, you can't hear it at all. It's a loud little beast at 18W, so at home without an attenuator I have it on about quarter power - which is perhaps unfriendly to the neighbour's, but the buzz is inaudible at even that volume.

Thanks for your help though guys smile.gif

This post has been edited by Ajmurrell: Nov 18 2008, 02:04 PM


--------------------
GMC Travel Agent, at your service.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kjutte
post Nov 18 2008, 02:43 PM
Post #11


GMC:er
*

Group: Passive
Posts: 1.710
Joined: 17-July 07
From: Norway
Member No.: 2.337



QUOTE (Ajmurrell @ Nov 18 2008, 02:03 PM) *
Yeah, it's not a power supply issue I've discovered.

Searched through the forum and discovered a response to a similar question from the big DR Z himself (or at least, someone at the factory smile.gif) and it turns out this is normal problem on the MAZ jr head.

It's caused by the reverb unit being wired in close proximity to the transformers, which is unavoidable in the head unit. You wouldn't have the same problem with the Combo it seems.

he goes on to say: There is a compromise between eliminating the hum and squashing the tone of the amp. Ever wonder why Fender never made reverb heads in the 60s?

The tone is fantastic, and I was only really worried in case this was evidence of something being wrong with the circuitry or similar that would have been costly to repair at a later point.

I believe its just a characteristic of the amp and because the reverb knob is the only one controlling the buzzing (it's not amplified when turning up the master volume or volume controls) - as soon as you turn the volume above the threshold of the reverb buzz, you can't hear it at all. It's a loud little beast at 18W, so at home without an attenuator I have it on about quarter power - which is perhaps unfriendly to the neighbour's, but the buzz is inaudible at even that volume.

Thanks for your help though guys smile.gif


Then I advice you to buy a reverb pedal instead.
Hope you have a serial FX loopthough, cus chorus and reverb sounds like crap in a paralell one.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Noangels
post Nov 19 2008, 02:37 PM
Post #12


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 316
Joined: 4-August 08
From: blighty
Member No.: 5.628



Any time mate:) Sounded to me like a design fault on the reverb,glad to know I was on the ball with this one

If you realy do want verb at low volumes then perhaps a pedal as sugested above may be in order,or you could get small multi FX pedal board with compression/delay/chorus/phaser/tuner ect as that could be be used for pratice and future gigs:)


--------------------
Ibanez geo and a line 6 spider
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ajmurrell
post Nov 20 2008, 02:09 AM
Post #13


Learning Tone Master
*

Group: Members
Posts: 628
Joined: 15-August 08
From: London, UK
Member No.: 5.702



QUOTE (Noangels @ Nov 19 2008, 01:37 PM) *
Any time mate:) Sounded to me like a design fault on the reverb,glad to know I was on the ball with this one

If you realy do want verb at low volumes then perhaps a pedal as sugested above may be in order,or you could get small multi FX pedal board with compression/delay/chorus/phaser/tuner ect as that could be be used for pratice and future gigs:)


Yep, you were bang on the money!

It's really no biggy, just one of those fleeting concerns you have when you spend a lot of money on something and not sure if there's something wrong with it or not.

I have a GT-8 which should work reasonably well if I need the above (minus the compressor - have a demeter for that job) but in reality, the real fun I'm having is just plugging in straight smile.gif

Just letting a chord ring is practically orgasmic smile.gif I've been a heavy reverb user in the past, and I'm quite happy to turn it off and just keep it simple.



--------------------
GMC Travel Agent, at your service.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Nov 20 2008, 04:00 PM
Post #14


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



Then the simple solution is not to use the reverb at all. If you have GT8, you can use it in the loop.


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 


RSS Lo-Fi Version Time is now: 21st July 2017 - 11:57 PM