Reply to this topicStart new topic
> Ez Drummer + Reaper
Masterofabcs
post Apr 2 2010, 06:41 PM
Post #1


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 21-March 10
Member No.: 9.928



Im using EZ Drummer and reaper.

I get no sound from the drums.

I'm using windows vista.

Any suggestions?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
coffeeman
post Apr 2 2010, 07:05 PM
Post #2


Experienced Tone Seeker
*

Group: Members
Posts: 1.757
Joined: 15-September 07
From: Bogota,Colombia
Member No.: 2.793



QUOTE (Masterofabcs @ Apr 2 2010, 12:41 PM) *
Im using EZ Drummer and reaper.

I get no sound from the drums.

I'm using windows vista.

Any suggestions?


explain a bit further whats happening so we can help you. Is the track armed? Did you check your audio settings?


--------------------
The only thing yo can do, is what you love!

Visit my youtube
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Apr 3 2010, 12:19 AM
Post #3


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



DId everything work before, or you just bought the software?


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Masterofabcs
post Apr 5 2010, 04:29 AM
Post #4


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 21-March 10
Member No.: 9.928



Ill try to provide as much information as possible.

I just installed both EZ drummer AND Reaper.

Additionally, I am using a Line 6 UX2 with Pod Farm.

My goal is to have reaper play through my UX2's speakers.

Both EZ drummer and Pod Farm work fine and will play through my UX2's speakers.

However, when I record into Reaper, the play back is silent.

I suspect this is an I/O issue, but alas I am a total recording NOOBLET.

Sorry for the late reply.

And pre-thanks for any suggestions or solutions.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
UncleSkillet
post Apr 5 2010, 04:39 AM
Post #5


Learning Tone Seeker
*

Group: Members
Posts: 1.525
Joined: 21-January 08
From: Cincinnati, Ohio
Member No.: 3.915



QUOTE (Masterofabcs @ Apr 4 2010, 11:29 PM) *
Ill try to provide as much information as possible.

I just installed both EZ drummer AND Reaper.

Additionally, I am using a Line 6 UX2 with Pod Farm.

My goal is to have reaper play through my UX2's speakers.

Both EZ drummer and Pod Farm work fine and will play through my UX2's speakers.

However, when I record into Reaper, the play back is silent.

I suspect this is an I/O issue, but alas I am a total recording NOOBLET.

Sorry for the late reply.

And pre-thanks for any suggestions or solutions.



Sounds to me from your information that you need to set the sound preferences in Reaper (Options) to the ASIO driver and (drop) Copy or set the plugins directory (paramiter) to where the VST dll is.


--------------------
"Think of a guitar solo as a paragraph. You need a clear beginning, a middle, and an end. Look at musical phrases like sentences, and make sure you break them up using punctuation—or space. You pause naturally when conversing, right? If you don't, you'll bore the listener. The same thing will happen with your audience if your solo is one dimensional. You'll wear them out and lose their attention." —Tom Principato
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Masterofabcs
post Apr 5 2010, 04:49 AM
Post #6


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 21-March 10
Member No.: 9.928



QUOTE (UncleSkillet @ Apr 5 2010, 03:39 AM) *
Sounds to me from your information that you need to set the sound preferences in Reaper (Options) to the ASIO driver and (drop) Copy or set the plugins directory (paramiter) to where the VST dll is.


Okay, I've done this;

Options -> Preferences -> Audio system = ASIO -> ASIO driver = ASIO-UX2

However, when i save this i get an error.

Error = Error initiating ASIO driver.

What am I doing incorrectly?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
UncleSkillet
post Apr 5 2010, 05:14 AM
Post #7


Learning Tone Seeker
*

Group: Members
Posts: 1.525
Joined: 21-January 08
From: Cincinnati, Ohio
Member No.: 3.915



QUOTE (Masterofabcs @ Apr 4 2010, 11:49 PM) *
Okay, I've done this;

Options -> Preferences -> Audio system = ASIO -> ASIO driver = ASIO-UX2

However, when i save this i get an error.

Error = Error initiating ASIO driver.

What am I doing incorrectly?


From your reply, I woud guess that your UX2 was not installed corectly.

Unplug the device, uninstallt the software, reboot, download and install the latest software, plugin the device only when it ask's you to and then when it's finished reboot again.

You should be good to go then smile.gif

EDIT: Don't forget about pointing Reaper to the plugins directory where you installed EZDrummer

This post has been edited by UncleSkillet: Apr 5 2010, 05:17 AM


--------------------
"Think of a guitar solo as a paragraph. You need a clear beginning, a middle, and an end. Look at musical phrases like sentences, and make sure you break them up using punctuation—or space. You pause naturally when conversing, right? If you don't, you'll bore the listener. The same thing will happen with your audience if your solo is one dimensional. You'll wear them out and lose their attention." —Tom Principato
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Masterofabcs
post Apr 5 2010, 05:45 AM
Post #8


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 21-March 10
Member No.: 9.928



QUOTE (UncleSkillet @ Apr 5 2010, 04:14 AM) *
From your reply, I woud guess that your UX2 was not installed corectly.

Unplug the device, uninstallt the software, reboot, download and install the latest software, plugin the device only when it ask's you to and then when it's finished reboot again.

You should be good to go then smile.gif

EDIT: Don't forget about pointing Reaper to the plugins directory where you installed EZDrummer



I'm about 99.9999% sure I installed the UX2 correctly, I specifically remember plugging it in when it asked me to.

I believe my problem has something to do with this VST plugin nonsence.

How would I direct Reaper to my EZ drummer directory?

QUOTE (UncleSkillet @ Apr 5 2010, 04:14 AM) *
From your reply, I woud guess that your UX2 was not installed corectly.

Unplug the device, uninstallt the software, reboot, download and install the latest software, plugin the device only when it ask's you to and then when it's finished reboot again.

You should be good to go then smile.gif

EDIT: Don't forget about pointing Reaper to the plugins directory where you installed EZDrummer



I'm about 99.9999% sure I installed the UX2 correctly, I specifically remember plugging it in when it asked me to.

I believe my problem has something to do with this VST plugin nonsence.

How would I direct Reaper to my EZ drummer directory?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Apr 5 2010, 07:08 PM
Post #9


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



QUOTE (Masterofabcs @ Apr 5 2010, 05:49 AM) *
Okay, I've done this;

Options -> Preferences -> Audio system = ASIO -> ASIO driver = ASIO-UX2

However, when i save this i get an error.

Error = Error initiating ASIO driver.

What am I doing incorrectly?


It is possible that there is another application using ASIO driver. Try to close all audio applications you have running, if there are some. Close POD Farm, and close EZdrumme standalone version, or any software modeler. Then try to choose ASIO driver as your primary driver in Reaper.


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdan Radovic
post Apr 15 2010, 04:25 PM
Post #10


Bass & Beginner Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.612
Joined: 30-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.410



In order to hear playback of anything from reaper you need to set your UX2 as primary asio driver (sound card for playback) in Reaper's settings. It won't work any other way. But if it reports error, try to close all other apps that may be using the driver...


--------------------
For GMC support please email support (at) guitarmasterclass.net
Check out my lessons and my instructor board.
Check out my beginner guitar lessons course! ; Take a bass course now!
My solo and band songs : Keep Going On, Night Vibe, Kad Te Vidim, Susret, Plava Silueta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Masterofabcs
post Apr 16 2010, 05:50 AM
Post #11


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 21-March 10
Member No.: 9.928



Pardon my reaper illiteracy, but i don't know how to set ASIO settings.

Also, I think their is a bit of confusion.

I CAN record guitar, bass, vocals, anything really, and have it play back successfully.

I CANNOT have ez drummer's grooves play back.

The problem is isolated solely to Ez Drummer.

I've changed the VST plugin directory to the Toontrack home folder.

But, that didn't work,

I'd really love some noob-proof ideas, considering im about as new as you can get with digital records (i've been using riff works ).

And once again, thanks for the suggestions so far and pre-thanks fro any future replies.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post Apr 19 2010, 01:16 PM
Post #12


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



Can you open EZDrummer inside Reaper?

1. Right click on the track field
2. choose "Insert virtual instrument on new track"
3. choose EZD as instrument
4. turn on record monitoring

does this work?


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zsolt Galambos
post Apr 19 2010, 01:31 PM
Post #13


GMC Coordinator & Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 2.146
Joined: 8-May 08
Member No.: 5.075



This sounds to me like the Reaper can't find the EzDrummer DLL file, or that the EzDrummer wasn't installed correctly. Is "ezdrummer.dll" in your VST plugins folder? Can you load the Ezdrummer into Reaper at all? Or is it just the playback? If it's just the playback, check if you have accidentally muted the track where Ezdrummer should play.


--------------------
Check out my Instructor Profile

Check out my Personal Board
Go to the top of the page
 
+Quote Post
UncleSkillet
post Apr 20 2010, 06:20 PM
Post #14


Learning Tone Seeker
*

Group: Members
Posts: 1.525
Joined: 21-January 08
From: Cincinnati, Ohio
Member No.: 3.915



Not sure if you got things worked out yet.
I found you a video tutorial on how to setup and use EZdrummer with Reaper.
Hope it helps

http://en.440tv.com/video.php/v/2047/EZdrummer-in-REAPER


--------------------
"Think of a guitar solo as a paragraph. You need a clear beginning, a middle, and an end. Look at musical phrases like sentences, and make sure you break them up using punctuation—or space. You pause naturally when conversing, right? If you don't, you'll bore the listener. The same thing will happen with your audience if your solo is one dimensional. You'll wear them out and lose their attention." —Tom Principato
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 


RSS Lo-Fi Version Time is now: 28th May 2017 - 09:35 PM