Reply to this topicStart new topic
> Classic 30 Hum?
bluetag
post May 16 2010, 05:39 AM
Post #1


Learning Apprentice Player
*

Group: Members
Posts: 60
Joined: 20-May 09
From: New Jersey
Member No.: 7.194



hey guys just posting on here cause i had a question about an issue i've been having with my amp. i got a classic 30 awhile ago and i recently noticed whenever i plug in effects into the loop i get a humming noise. would this means theres something wrong with the preamp tubes i have 12a7's in the preamp and el84's. i know tubes generally can be sometimes noisy and this amp has some history of some hum since it has spring reverb. anyways just wondering what the gearheads thought

thanks

This post has been edited by bluetag: May 16 2010, 05:42 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MickeM
post May 16 2010, 10:55 AM
Post #2


Born of NWOBHM, Moderation Team Leader
*

Group: Members
Posts: 8.562
Joined: 9-January 07
From: Stockholm, Sweden
Member No.: 1.062



If you run the effects from a wall socket there will most likely be 50 or 60 cycle hum (which one depending on your power net frequency)
With batteries this will be gone.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post May 16 2010, 02:30 PM
Post #3


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



Try to localize the problem. Is the problem happening when plugging in anything in FX Loop? Try to plug the guitar into return jack, or just try various pedal combinations. As Micke Suggested, it could be that the pedals are the issue, not the amp. Test various combinations and let us know how it went, so we can try to localize the issue.


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdan Radovic
post May 16 2010, 07:12 PM
Post #4


Bass & Beginner Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 15.612
Joined: 30-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.410



You definitely look more into this as many things can cause this hum. See on the back of the amp if you have the Ground/lift switch, try using it to see if hum stays. You should also try plugging only one by one effect pedal in the loop in order to localize the problem. Try using batteries to power the effects as power adapters are know to cause various humming and buzzing depending on the quality...


--------------------
For GMC support please email support (at) guitarmasterclass.net
Check out my lessons and my instructor board.
Check out my beginner guitar lessons course! ; Take a bass course now!
My solo and band songs : Keep Going On, Night Vibe, Kad Te Vidim, Susret, Plava Silueta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bluetag
post May 16 2010, 11:24 PM
Post #5


Learning Apprentice Player
*

Group: Members
Posts: 60
Joined: 20-May 09
From: New Jersey
Member No.: 7.194



ya i went to the guitar store today and talked to a few people about it one guy said it might be the pedals. i use a 9v 1 spot adaptor i dont think its the greatest i will start my experiments now and let you know what i find out thanks for the help guys


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ivan Milenkovic
post May 16 2010, 11:43 PM
Post #6


Instructor
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 25.396
Joined: 20-November 07
From: Belgrade, Serbia
Member No.: 3.341



Before you buy something else, or take amp to service, try putting pedals in front and see if it hums then. If you get the same hum, it's probably the pedals then. Let us know how it went..


--------------------
- Ivan's Video Chat Lesson Notes HERE
- Check out my GMC Profile and Lessons
- (Please subscribe to my) YouTube Official Channel
- Let's be connected through ! Facebook! :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 


RSS Lo-Fi Version Time is now: 19th October 2017 - 09:11 PM