Recording With Guitar Rig 4 ?
LasseHenriksen
Aug 28 2010, 06:31 PM
Post #1
Aug 28 2010, 06:31 PM
GMC:er
Posts: 5
Joined: 21-August 10
Hello i have recently bought Guitar rig 4 and it sounds just great when i play my guitar through it. but now when i want to record something it doesn't seem to record the effect and ampsimulations from guitar rig 4 only my clean guitar sound.

What program could i use and how can i record with guitar rig 4 ? wink.gif
Lasse Henriksen biggrin.gif
Hope to get some help with my problem thx smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audiopaal
Aug 28 2010, 06:45 PM
Post #2
Aug 28 2010, 06:45 PM
Competitions Coordinator - Up the Irons
Posts: 5.462
Joined: 17-February 08
From: Stavanger, Norway
Hey there..
What DAW do you record in?

In Cubase you have to load Guitar Rig 4 as a vst effect on a audio track.
and then record your tracks smile.gif

I could make a screenshot tutorial if you want, and if you use Cubase smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LasseHenriksen
Aug 28 2010, 07:36 PM
Post #3
Aug 28 2010, 07:36 PM
GMC:er
Posts: 5
Joined: 21-August 10
Sure i would love that, got Cubase and Reaper smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JamesT
Aug 28 2010, 07:59 PM
Post #4
Aug 28 2010, 07:59 PM
Accomplished Tone Master
Posts: 757
Joined: 12-April 08
From: USA, NV
QUOTE (LasseHenriksen @ Aug 28 2010, 10:31 AM) *
Hello i have recently bought Guitar rig 4 and it sounds just great when i play my guitar through it. but now when i want to record something it doesn't seem to record the effect and ampsimulations from guitar rig 4 only my clean guitar sound.

What program could i use and how can i record with guitar rig 4 ? wink.gif
Lasse Henriksen biggrin.gif
Hope to get some help with my problem thx smile.gif




Like the others mentioned, you can add Guitar Rig 4 into your DAW as a VST plugin. Having only the clean guitar recorded is a good thing cause you can add GTR4 after you do the recording and tweak the amp and effects exactly as you like.

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------


Check out my YouTube Channel
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maharzan
Aug 29 2010, 02:16 AM
Post #5
Aug 29 2010, 02:16 AM
Veteran Guitar Lord
Posts: 2.381
Joined: 2-May 09
From: Kathmandu
Just a note on JamesT. Even if you put GR4 in the DAW with the sound you want, it just records the clean take I think. At least thats what happens in my Pro Tools. You can always tweak your sound, change delay, reverb settings later, which is really a very good thing and thats whats happening to Lasse. smile.gif

Not sure if this helps, but I couldn't find any on Reaper in YouTube.



You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


This post has been edited by maharzan: Aug 29 2010, 02:32 AM


--------------------
Checkout my YouTube & my band Nissim's YouTube channels.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Todd Simpson
Aug 31 2010, 09:58 AM
Post #6
Aug 31 2010, 09:58 AM
GMC:er
Posts: 19.921
Joined: 23-December 09
From: Atlanta, Georgia, USA
That sounds quite odd that it doesn't record the effects? What is the point of the plugin if it can't record the effects? I don't have a copy but have heard mostly good stuff about it. I would check the forums on the vendor website if nobody here has used it and managed to record the effects during performance.

I use LOGIC as a DAW and AMPLITUDE METAL as a guitar plugin and it records exactly what you hear when you are playing which is how they should all work? Strange.

Todd

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maharzan
Aug 31 2010, 10:34 AM
Post #7
Aug 31 2010, 10:34 AM
Veteran Guitar Lord
Posts: 2.381
Joined: 2-May 09
From: Kathmandu
From what I understand, it records the clean (without effects) only even if you hear the effects. And as long as you have plugin activated for that track. You will continue to hear it. If you export it to wav, mp3, it will still be there. You can remove the plugin or change effects later on like delay, reverb, or even distortion if you are not satisfied and the tweak as you like it later. Thats the advantage. smile.gif Are you missing something Todd ? I haven't used plugins in ages but this was what it was when I used sometime a year ago. smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------
Checkout my YouTube & my band Nissim's YouTube channels.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audiopaal
Aug 31 2010, 11:14 AM
Post #8
Aug 31 2010, 11:14 AM
Competitions Coordinator - Up the Irons
Posts: 5.462
Joined: 17-February 08
From: Stavanger, Norway
I forgot about this thread..
I'll make a tutorial on how I do it in Cubase this weekend (I'm outta town on work from tomorrow morning) smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audiopaal
Aug 31 2010, 08:56 PM
Post #9
Aug 31 2010, 08:56 PM
Competitions Coordinator - Up the Irons
Posts: 5.462
Joined: 17-February 08
From: Stavanger, Norway
I found the time to make a video today smile.gif
Nothing fancy, just showing how to apply GR4 to an audio track..

The file is .MOV (quicktime format), and if you have problems playing it
you can download VLC Player HERE! smile.gif


Video: Attached File  GR4.mov ( 6.65MB ) Number of downloads: 3109



Hope this is what you're looking for, and helps you out! smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LasseHenriksen
Aug 31 2010, 10:12 PM
Post #10
Aug 31 2010, 10:12 PM
GMC:er
Posts: 5
Joined: 21-August 10
thx m8

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audiopaal
Sep 1 2010, 08:09 AM
Post #11
Sep 1 2010, 08:09 AM
Competitions Coordinator - Up the Irons
Posts: 5.462
Joined: 17-February 08
From: Stavanger, Norway
QUOTE (LasseHenriksen @ Aug 31 2010, 11:12 PM) *
thx m8

No problem smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maharzan
Sep 1 2010, 11:44 AM
Post #12
Sep 1 2010, 11:44 AM
Veteran Guitar Lord
Posts: 2.381
Joined: 2-May 09
From: Kathmandu
Cool man! smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------
Checkout my YouTube & my band Nissim's YouTube channels.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SirJamsalot
Sep 3 2010, 01:26 AM
Post #13
Sep 3 2010, 01:26 AM
Learning Rock Star
Posts: 1.241
Joined: 4-May 10
From: Bay Area, California
QUOTE (Todd Simpson @ Aug 31 2010, 01:58 AM) *
That sounds quite odd that it doesn't record the effects? What is the point of the plugin if it can't record the effects? I don't have a copy but have heard mostly good stuff about it. I would check the forums on the vendor website if nobody here has used it and managed to record the effects during performance.

I use LOGIC as a DAW and AMPLITUDE METAL as a guitar plugin and it records exactly what you hear when you are playing which is how they should all work? Strange.

Todd


I'm glad you raised this question because I'm a little unclear on it myself - I'm going to have research this more. What I'm thinking is this:

If you want to record the effect as an audio track, then during recording, you apply the affect as an insert. If you want to record the clean sound, but want to export the sound with GR to the mixdown, you'd use the VST as a send instead, thereby maintaining the clean recording, but the mixed down audio would recieve the effect.

Does that sound correct to anyone who uses Cubase?

I found this article concerning Sends and Inserts, but it doesn't clearly answer the question for me.

http://www.cubase.com/faq/content_by_cat.a...60&catid=83

cool.
Christian A.

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------
The more I practice, the more I wish I had time to practice!
My Band Forum: http://passionfly.site/chat

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 




RSS Lo-Fi Version Time is now: 1st April 2020 - 08:26 AM