3 Pages V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Fractal Audio Fx8
AK Rich
post Mar 21 2016, 09:10 PM
Post #21


Learning Guitar Hero
*

Group: Members
Posts: 2.468
Joined: 10-September 11
From: Big Lake, Alaska
Member No.: 13.839



QUOTE (fzalfa @ Mar 21 2016, 09:28 AM) *
i agree

but what is the cost of an AXE FX II + pedalboard (volume and/or wah)......

Laurent


The Ax-Fx II XL+ Preamp/Fx processor is listed at $2,249.95

And the MFC-101 Mark III Midi Foot Controller is listed at $649.95 direct

For a grand total of $2,899.90 not including shipping I assume.

By comparison the FX8 is $1,349.95 direct.

The EV-1 expression/volume pedal is $139.95

http://shop.fractalaudio.com/

This post has been edited by AK Rich: Mar 21 2016, 09:14 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
George Hlio
post Mar 21 2016, 09:52 PM
Post #22


Learning Apprentice Player
*

Group: Members
Posts: 65
Joined: 24-February 16
From: Patras, Greece
Member No.: 21.651



Are there any VST plugins that can simulate the sound of AX-FX and can be incorporated in the DAW?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Todd Simpson
post Mar 21 2016, 11:00 PM
Post #23


GMC:er
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 14.135
Joined: 23-December 09
From: Atlanta, Georgia, USA
Member No.: 8.794



Sadly not exactly sad.gif There have been requests for a plugin version of axe fx for years. But no luck yet. There are plenty of god plugins though for home recording like BIAS FX and OVERLOUD TH3, and GUITAR RIG, etc. These all do something similar to axe fx but in their own way.

The owner of axe fx has been very reluctant to put out a software version of his product. He probably feels it would eat his market share for the boxes/floor units. The plugin would probably be cheaper and then people would start to share/bootleg his work. BY staying in hardware he makes it very tough for folks to duplicate what he is doing.

QUOTE (George Hlio @ Mar 21 2016, 03:52 PM) *
Are there any VST plugins that can simulate the sound of AX-FX and can be incorporated in the DAW?



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
George Hlio
post Mar 21 2016, 11:21 PM
Post #24


Learning Apprentice Player
*

Group: Members
Posts: 65
Joined: 24-February 16
From: Patras, Greece
Member No.: 21.651



You are right Todd!!! Of course he would not put a plugin, he'll lose his money, right? I mean everybody that has some bucks aside, buys an Ax-Fx...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Todd Simpson
post Mar 22 2016, 04:55 AM
Post #25


GMC:er
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 14.135
Joined: 23-December 09
From: Atlanta, Georgia, USA
Member No.: 8.794



I keep hoping for a plugin smile.gif Maybe someday!!

[

quote name='George Hlio' date='Mar 21 2016, 05:21 PM' post='729343']
You are right Todd!!! Of course he would not put a plugin, he'll lose his money, right? I mean everybody that has some bucks aside, buys an Ax-Fx...
[/quote]


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GregH
post Mar 22 2016, 05:47 AM
Post #26


GMC:er
*

Group: Members
Posts: 169
Joined: 30-July 10
From: Oregon, USA
Member No.: 10.944



Part of the problem with coming up with a plug-in is that the software for the Axe FX is written for a specific microprocessor and the sound quality will vary depending on the processer used (and also the D to A converters used). Cliff (the creator of this thing) is kind of obsessed with sound quality.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fzalfa
post Mar 22 2016, 12:14 PM
Post #27


Learning Roadie
*

Group: Members
Posts: 1.662
Joined: 10-March 15
From: France, provence, vaucluse, carpentras
Member No.: 20.796



QUOTE
the sound quality will vary depending on the processer used


Cpu is not involved with audio quality, except about computer power, AD/DA qualit & dynamics, algotrythms of modelisation etc are more important.

CPU used in GT100, FX-8 ect are similar, SHARK dsp design or something near.....

Laurent


--------------------

Yes, i love badges.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Todd Simpson
post Mar 22 2016, 03:06 PM
Post #28


GMC:er
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 14.135
Joined: 23-December 09
From: Atlanta, Georgia, USA
Member No.: 8.794



I get that. The axe fx is based on the shark microprocessor which is also used by the United Audio for their processing cards that run their plugins. So he could use the UA platform and even require a certain number of cores if he wanted and have the same code running on the same chips. He could even limit it to run on UA accellerators that are are also audio interfaces (great converters) so he could do it. He knows he could make it a plugin for UA at least. but I think it has more to do with market share and keeping his brand tied to the hardware. He is running a business after all smile.gif

http://www.uaudio.com/uad-plug-ins/uad-2-pcie.html

QUOTE (GregH @ Mar 21 2016, 11:47 PM) *
Part of the problem with coming up with a plug-in is that the software for the Axe FX is written for a specific microprocessor and the sound quality will vary depending on the processer used (and also the D to A converters used). Cliff (the creator of this thing) is kind of obsessed with sound quality.



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rammikin
post Mar 22 2016, 06:44 PM
Post #29


Experienced Rock Star
*

Group: Members
Posts: 731
Joined: 4-November 10
Member No.: 11.529



fyi, I think you're confusing Sharc with Tigersharc. They are actually quite different. Doesn't matter though. Hell will freeze over before you see an AxeFX on a device from Universal Audio smile.gif. A native plugin of the full AxeFX is even less likely.

And yes, GregH is correct...the architecture of the TigerSharc is a factor in the audio quality of the AxeFX.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Todd Simpson
post Mar 22 2016, 06:47 PM
Post #30


GMC:er
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 14.135
Joined: 23-December 09
From: Atlanta, Georgia, USA
Member No.: 8.794



Here is Marty Friedman using BIAS FX vst/plugin for a demo. Sounds pretty decent smile.gif He's got a small audio interface and probably has the input turned up a decent bit to help drive the amp sims. Also notice his picking technique. Nothing short of bizarre but it works for him!


QUOTE (George Hlio @ Mar 21 2016, 03:52 PM) *
Are there any VST plugins that can simulate the sound of AX-FX and can be incorporated in the DAW?



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fzalfa
post Mar 22 2016, 07:33 PM
Post #31


Learning Roadie
*

Group: Members
Posts: 1.662
Joined: 10-March 15
From: France, provence, vaucluse, carpentras
Member No.: 20.796



The Line 6 Helix have Two Shark DSP



inside organisation



in short: 2700 Mflops @ 450Mhz...... nice, so Helix have 5400 Mflops with the two Shark

you can read this very interesting article here

http://www.tonymckenzie.com/line6-helix-ef...eview.htm"" target="_blank">the article

GT 100 specs are more obscure, because of a ESC2 COSM custom chip, perhaps a little less powerfull than the both Shark combination...

Laurent



--------------------

Yes, i love badges.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rammikin
post Mar 22 2016, 08:44 PM
Post #32


Experienced Rock Star
*

Group: Members
Posts: 731
Joined: 4-November 10
Member No.: 11.529



Interesting story about Tony McKenzie: he bought the fractalaudio.co.uk domain, then tried to sell it to Fractal Audio (that's called domain squatting and there are laws against that). Fractal Audio refused to pay. Shortly after that, McKenzie wrote a nasty review about the AxeFX. Makes you wonder about how objective his reviews are smile.gif.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AK Rich
post Mar 22 2016, 09:52 PM
Post #33


Learning Guitar Hero
*

Group: Members
Posts: 2.468
Joined: 10-September 11
From: Big Lake, Alaska
Member No.: 13.839



QUOTE (fzalfa @ Mar 22 2016, 09:33 AM) *
The Line 6 Helix have Two Shark DSP
Laurent

The latest version of the Ax Fx has 2 processors as well , any more than that I couldn't tell you though.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rammikin
post Mar 22 2016, 09:58 PM
Post #34


Experienced Rock Star
*

Group: Members
Posts: 731
Joined: 4-November 10
Member No.: 11.529



QUOTE (AK Rich @ Mar 22 2016, 08:52 PM) *
The latest version of the Ax Fx has 2 processors as well , any more than that I couldn't tell you though.


The AxeFX II uses a pair of TigerSharcs, which are more powerful (and more expensive) than Sharcs.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Todd Simpson
post Mar 23 2016, 07:27 PM
Post #35


GMC:er
Group Icon

Group: GMC Instructor
Posts: 14.135
Joined: 23-December 09
From: Atlanta, Georgia, USA
Member No.: 8.794



The UA hardware accellerator has up to 8 shark processors so it has plenty of overheadthat could run AXE FX as a plugin. I'm suprised they have not licensed the plugin to UA for use with their hardware. Requiring this hardware would prevent people bootlegging the plugin as it's a dongle essentially. Sort of like ilok.


QUOTE (Rammikin @ Mar 22 2016, 03:58 PM) *
The AxeFX II uses a pair of TigerSharcs, which are more powerful (and more expensive) than Sharcs.



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AK Rich
post Aug 28 2016, 04:03 PM
Post #36


Learning Guitar Hero
*

Group: Members
Posts: 2.468
Joined: 10-September 11
From: Big Lake, Alaska
Member No.: 13.839



QUOTE (Rammikin @ Mar 21 2016, 09:52 AM) *
Glad to hear it! Next, you'll have to start thinking about getting an AxeFX smile.gif.

Still waiting sad.gif I called them up a while back to make sure they hadn't forgotten about me or if I somehow missed a notification. I just don't understand why this has to take so long. It's been over 5 months now.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mertay
post Aug 28 2016, 04:43 PM
Post #37


GMC:er
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 2.598
Joined: 27-May 13
From: Turkey / izmir
Member No.: 18.294



QUOTE (AK Rich @ Aug 28 2016, 03:03 PM) *
Still waiting sad.gif I called them up a while back to make sure they hadn't forgotten about me or if I somehow missed a notification. I just don't understand why this has to take so long. It's been over 5 months now.


!!! thats just crazy, what did they say?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AK Rich
post Aug 28 2016, 04:52 PM
Post #38


Learning Guitar Hero
*

Group: Members
Posts: 2.468
Joined: 10-September 11
From: Big Lake, Alaska
Member No.: 13.839



QUOTE (Mertay @ Aug 28 2016, 07:43 AM) *
!!! thats just crazy, what did they say?

They confirmed that I was still on the wait list but couldn't tell me how much longer the wait would be. That was at least a month ago.
I was hoping to have it for a gig at the Alaska State Fair I have on Monday but obviously this isn't going to happen.

This post has been edited by AK Rich: Aug 28 2016, 04:56 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mertay
post Aug 28 2016, 04:59 PM
Post #39


GMC:er
Group Icon

Group: GMC Senior
Posts: 2.598
Joined: 27-May 13
From: Turkey / izmir
Member No.: 18.294



QUOTE (AK Rich @ Aug 28 2016, 03:52 PM) *
They confirmed that I was still on the wait list but couldn't tell me how much longer the wait would be. That was at least a month ago.
I was hoping to have it for a gig at the Alaska State Fair I have on Monday but obviously this isn't going to happen.


Sorry about that sad.gif if you're in need of an fx quickly, check out the zoom ms50g as its sort of a joker card among guitar players for quick needs.

This post has been edited by Mertay: Aug 28 2016, 04:59 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rammikin
post Aug 28 2016, 04:59 PM
Post #40


Experienced Rock Star
*

Group: Members
Posts: 731
Joined: 4-November 10
Member No.: 11.529



QUOTE (AK Rich @ Aug 28 2016, 03:52 PM) *
They confirmed that I was still on the wait list but couldn't tell me how much longer the wait would be. That was at least a month ago.


Unfortunately, your timing is unlucky. Their production efforts are focused on the newer AX8 right now. The AxeFX is still the flagship, but the FX8 doesn't have very high priority these days. Fractal Audio is a small outfit and they have frustrating idiosyncrasies like this.

This post has been edited by Rammikin: Aug 28 2016, 04:59 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pages V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 


RSS Lo-Fi Version Time is now: 27th March 2017 - 09:38 AM