Weird Issue With Th-u And Fcb1010
Phil66
Sep 5 2020, 08:32 PM
Learning Apprentice Player
Posts: 7.700
Joined: 5-July 14
From: The Black Country, England
Hello folks,

I haven't been able to play for a while due to a neurological issue in my neck, anyway, my FCB 1010 was working fine, I took my laptop, which is my main computer now with everything connected to it, to my holiday home, I also took a Scarlett Solo and a guitar to try out an "away from home" recording setup.

I am slowly getting back into playing, so I tried out my FCB1010, it wouldn't work at all, as I don't understand how to set an FCB1010 up, in desperation I tried these final steps of instruction from THIS thread:

Turn off your FCB.
Unplug midi cables from FCB.
Hold the DOWN footswitch and power on the FCB.
Once the green light shows up under global config press the DOWN footswitch.
Press the 7 footswitch.
Plug in your midi cable from the OUT of your interface (Scarlett in my case) to the IN on your FCB.
Press OK on the Mountain editor.
Hold down the down button on your FCB until it counts down from 9.
Put the other midi cable in from the IN on your interface to the OUT on the FCB.


Miraculously it got it working as a plug-in in Reaper but, here's the oddball thing, it doesn't work at all as stand alone software, it won't even detect an input from the FCB. Could connecting the Solo have caused some kind of glitch? If so, where do I start looking??

Thanks in advance.

Phil

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------


SEE MY GMC CERTIFICATE



“Success is not obtained overnight. It comes in installments; you get a little bit today, a little bit tomorrow until the whole package is given out. The day you procrastinate, you lose that day's success.”
Israelmore Ayivor
</div>[color="#000000"][/color

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabriel Leopardi
Sep 5 2020, 10:54 PM
Instructor
Posts: 33.614
Joined: 3-March 07
From: Argentina
Were you using Scarlet for your previous configuration? The one that worked...

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------
My lessons

Do you need a Guitar Plan?
Join Gab's Army

Check my band:Cirse
Check my soundcloud:Soundcloud

Please subscribe to my:Youtube Channel
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phil66
Sep 6 2020, 09:05 AM
Learning Apprentice Player
Posts: 7.700
Joined: 5-July 14
From: The Black Country, England
Yes Gab,

I have a Scarlett 18i8 at home and a Scarlett Solo at my holiday home. I don't take the FCB with me, just my laptop. I'm finding it really strange that it works in Reaper but not as stand alone.

Cheers

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------


SEE MY GMC CERTIFICATE



“Success is not obtained overnight. It comes in installments; you get a little bit today, a little bit tomorrow until the whole package is given out. The day you procrastinate, you lose that day's success.”
Israelmore Ayivor
</div>[color="#000000"][/color

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabriel Leopardi
Sep 6 2020, 05:02 PM
Instructor
Posts: 33.614
Joined: 3-March 07
From: Argentina
Oh I see, this is a very specific issue, I don't have experience with those things, but if it works with Reaper, it should also work as standalone. It may be a configuration issue.. have you asked at that facebook group?

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------
My lessons

Do you need a Guitar Plan?
Join Gab's Army

Check my band:Cirse
Check my soundcloud:Soundcloud

Please subscribe to my:Youtube Channel
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phil66
Sep 6 2020, 05:34 PM
Learning Apprentice Player
Posts: 7.700
Joined: 5-July 14
From: The Black Country, England
Yeah, couldn't get any help. I know the FCB is programmed, I may just uninstall and reinstall TH-U to see if it clears the problem wink.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------


SEE MY GMC CERTIFICATE



“Success is not obtained overnight. It comes in installments; you get a little bit today, a little bit tomorrow until the whole package is given out. The day you procrastinate, you lose that day's success.”
Israelmore Ayivor
</div>[color="#000000"][/color

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Todd Simpson
Sep 7 2020, 10:51 PM
GMC:er
Posts: 21.052
Joined: 23-December 09
From: Atlanta, Georgia, USA
I wish I could offer some guidance other than try a reinstall. If you've used it with reaper, it seems the easy thing might just be to keep doing that?

QUOTE (Phil66 @ Sep 6 2020, 12:34 PM) *
Yeah, couldn't get any help. I know the FCB is programmed, I may just uninstall and reinstall TH-U to see if it clears the problem wink.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darius Wave
Sep 8 2020, 03:52 PM
Instructor
Posts: 5.762
Joined: 29-November 12
From: Poland
Hey Phil. I work with FCB for years now. Midi and this particular device are very straight forward. Usually if any issues occur it is a fault of missprogrammed midi channel between two devices or a physical damage of midi conector. Scarelt solo does not have midi input but you can use midi to usb cable converter and any DAW will receive commands sent by FCB. The only problam was when you wanted to edit fcb through PC. There was an old application that actualyl worked but you need to remember to set sysex on fcb to receive data. Other than that assuming that any fault has a simplest possibel cause is correct.

I wasn't able to create a detailed image of how exactly you wanted it to work. You post is kind of incomplete I guess. I can try to help but I need to know what you exactly expect fbc to do with what app/device and how exactly it is connected. smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phil66
Sep 8 2020, 07:29 PM
Learning Apprentice Player
Posts: 7.700
Joined: 5-July 14
From: The Black Country, England
Thanks everyone,

I just fixed it, and it was easy, and now Darius has mentioned that the Solo has no MIDI input it kinda makes sense.

I contacted Overloud and they said "In the Audio settings of TH-U that you can find by clicking on the Settings button in the top left corner of the TH-U window, then Audio Settings, you should check your FCB1010 in the “active midi input” menu."
This led me down the right path because although not strictly true it was close enough. The active MIDI input is Focusrite USB MIDI and for some reason, probably due to the Solo not having any MIDI function, the checkbox was greyed out.

I've also noticed that anything that the Solo hasn't got that the 18i8 has, is grey out if it was checked before. Always learning eh?

All sorted now, thanks for your time folks smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


This post has been edited by Phil66: Sep 8 2020, 08:23 PM


--------------------


SEE MY GMC CERTIFICATE



“Success is not obtained overnight. It comes in installments; you get a little bit today, a little bit tomorrow until the whole package is given out. The day you procrastinate, you lose that day's success.”
Israelmore Ayivor
</div>[color="#000000"][/color

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darius Wave
Sep 9 2020, 09:04 AM
Instructor
Posts: 5.762
Joined: 29-November 12
From: Poland
Great you managed to figure out. If you have a few sapre bucks, go and buy a midi to usb cable. You never know when you need one smile.gif It will work with FCB and THU as well smile.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phil66
Sep 9 2020, 11:56 AM
Learning Apprentice Player
Posts: 7.700
Joined: 5-July 14
From: The Black Country, England
Cheers buddy,

I've just ordered one wink.gif

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------


SEE MY GMC CERTIFICATE



“Success is not obtained overnight. It comes in installments; you get a little bit today, a little bit tomorrow until the whole package is given out. The day you procrastinate, you lose that day's success.”
Israelmore Ayivor
</div>[color="#000000"][/color

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Todd Simpson
Sep 11 2020, 03:39 AM
GMC:er
Posts: 21.052
Joined: 23-December 09
From: Atlanta, Georgia, USA
Yeah, it's always a good idea to contact the vendor when possible. Usually, they can get you an answer in short order if the company is worth a darn. Then again, just posing a question in the forum can often get similar results smile.gif Glad it's fixed!!

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phil66
Sep 11 2020, 07:38 AM
Learning Apprentice Player
Posts: 7.700
Joined: 5-July 14
From: The Black Country, England
Plus, with the forum it might help others wink.gif

It seems that everything the the 18i8 has but the Solo doesn't, gets greyed out in TH-U when you connect the solo and doesn't get re-initiated when you hook the 18i8 back up.

That's good to know wink.gif

Cheers

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!


--------------------


SEE MY GMC CERTIFICATE



“Success is not obtained overnight. It comes in installments; you get a little bit today, a little bit tomorrow until the whole package is given out. The day you procrastinate, you lose that day's success.”
Israelmore Ayivor
</div>[color="#000000"][/color

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Todd Simpson
Sep 11 2020, 08:15 PM
GMC:er
Posts: 21.052
Joined: 23-December 09
From: Atlanta, Georgia, USA
Very true!! i've done google searches for various things about gear/setup etc. and found there was a thread about it right here at GMC!

QUOTE (Phil66 @ Sep 11 2020, 02:38 AM) *
Plus, with the forum it might help others wink.gif

It seems that everything the the 18i8 has but the Solo doesn't, gets greyed out in TH-U when you connect the solo and doesn't get re-initiated when you hook the 18i8 back up.

That's good to know wink.gif

Cheers

You are at GuitarMasterClass.net


Don't miss today's free lick. Plus all our lessons are packed with free content!

Don't miss today's free blues, jazz & country licks. Plus all our lessons are packed with free content!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 




RSS Lo-Fi Version Time is now: 23rd September 2020 - 07:04 AM